Etusivulle


Avaruusinstallaatio Phoboksen pinnalla

Avaruusinstallaation malliAVARUUSINSTALLAATIO, (2003 -) 2006


PROJEKTI: Avaruusinstallaatio
SIJAINTI: Phobos, Aurinkokunta
KOKO: Halkaisija noin 1 km, korkeus noin 50 m.
MATERIAALIT: teräs, peilikalvo, erikoisvalmisteiset komponentit


Marsin kuun Phoboksen kraateriin sijoittuva avaruuskaleidoskooppi on tiettävästi ensimmäinen avaruuteen suunniteltu ympäristötaideteos. Installaation toiminta ja rakenne seurailee silmän anatomiaa. Installaation eri toimintojen järjestymistä ohjaa neljä keskeistä teoriaa: peiliteoria, linssiteoria, planeettateoria ja suhteellisuusteoria. Phobos on taideteokselle ideaalinen sijoituskohde, koska sen rata kulkee verrattain läheltä Marsin pintaa ja koska sen pyöriminen on nopeaa ja epäsäännöllistä. Näin sen pinnalle sijoitettu installaatio ”näkee” mahdollisimman paljon avaruutta.

Installaation keskellä (tarkan näön alueella) sijaitsee valtava peiliprisma, kaleidoskooppi, jonka sisälle monistuu mitä mielikuvituksellisimpia näkymiä ympäröivästä avaruuden ilmiöistä, tapahtumista ja maisemasta: Marsin punaisesta pinnasta, sen kanavista, Aurinkokunnan planeettojen radoista ja konjunktioista, gravitaatiolinsseistä, energiasäikeistä, satelliiteista ja luotaimista; tähtimassoista, asteroideista, hiilihappojäästä, komeetoista, pulsareista, värihorisonteista jne. Kaleidoskoopin ulkopuolella kraaterin pohjaa peittää erikoisherkistä peilikolmioista muodostuva kolmiopinta (verkkokalvo), joka rekisteröi kaikkia ulkopuolelta tulevia energiapulsseja. Erityiset ganglion-komponentit kuljettavat impulssit hermosolujen lailla sokean pisteen kautta kaleidoskoopin sisällä olevien katselijoiden aivokuorelle edelleen voimistaen teoksen kokemista. Verkkokalvoa peittävän ja koko kraaterin täyttävän lasiaisen seassa kulkee erilaisia, suurimmaksi osaksi läpikuultavia rakenteita, kuten keskusprismaan johtava spiraali, ganglion ja verkkokalvon solujen tumia, sekä linssin, sarveiskalvon ja värikehän rakenteita.

Avaruuden painoton tila mahdollistaa toisaalta fysikaalisesti valtavien rakenteiden ja jännevälien käytön, toisaalta vapauden hyväksikäyttää sekä uusimpia että vielä ratkaisemattomia ideoita ja keksintöjä. Avaruusinstallaatio pohtii mielikuvituksen mahdollisuuksia, jotka ovat aina kuuluneet välttämättömänä osana avaruuden tutkimusmatkailuun. Se on yksi visio uuden vuosituhannen projektista, jota on inspiroinut niin avaruuden valloitus kuin kaikkia tähtiharrastajia yhdistävä selittämätön tähtitaivaan katsomisen kokemus.


Näkymä kaleidoskoopin pohjalta

Avaruuden ilmiöitä: Radat ja konjunktiot
Avaruuden ilmiöitä: Radat, luotaimet ja säikeet

Avaruuden ilmiöitä: Värihorisontti

ETUSIVULLE

LISÄÄ INSTALLAATIOITA