Etusivulle


Kuva laajennuksesta toteutettuna


ETELÄISEN VALON TALO, 2006


PROJEKTI: Omakotitalon laajennussuunnitelma
ASIAKAS: Anitta ja Tapio Hyttinen
SIJAINTI: Valtaharjuntie 17, Ivalo
KOKO: laajennusosa = 40 m2 + ulkoterassi, koko rakennus = n. 180 m2

Juuri ennen kaamoksen alkua ja juuri sen päätyttyä etelästä tuleva valo on Lapin ainoata auringonvaloa. Valoisinakin vuodenaikoina eteläinen valo on voimakkainta, koska se paistaa korkeimmalta. Etelä on siksi paras suunta, kun halutaan lisätä valon tuloa rakennukseen. Eteläinen valo on luonteeltaan pohjoisesta valosta poikkeavaa; sitä pehmeämpää ja kaareutuvampaa, mikä antaa mahdollisuuden kiinnostavien kontrastien luomiseen.

Asiakkaan toiveissa oli laajennuksen kautta saada lisää valoa ja lisää avaruutta rakennukseen. 40 neliön suuruinen laajennus käsittää pelkästään talon eteläisen päädyn pidentämisen. Talon valkoinen sisäkatto nousee laajennusosalla kaareutuen ylöspäin ja kohti etelää. Ulospäin pullistuva lasiseinä kaappaa etelästä tulevaa valoa ja voimakkaasti heijastava sisäkatto yhdessä vaalean lattian kanssa kuljettaa valoa myös talon sisäosiin. Pullistuva lasiseinä on sisäkkäin puolisuunnikkaan muotoon täydennetyn harjakaton kanssa. Lisätila suurentaa olohuonetta ja tuo taloon yhden kokonaan uuden huoneen.

Tavanomainen harjakattoinen omakotitalo on saanut laajennusosan ja uuden ulkovärin myötä täysin uudenlaisen ulkoasun. Talon ulkomuoto on saanut vaikutteita luhistumaisillaan olevista ladoista. Tässä tapauksessa kyseessä on muotosynteesi Tervolan suunnikkaan muotoisesta ladosta ja Vihdin pullistuvasta ladosta.


Pienoismallikuva

Idea eteläisen valon kuljettamisesta


ETUSIVULLE

LISÄÄ PIENTALOPROJEKTEJA ASUNTOSUUNNITTELU