Etusivulle



Tilatutkielma laajennusosasta

Näkymä puutarhan puolelta


KAVALLINKUJA 6, 2001


PROJEKTI: Omakotitalon laajennussuunnitelma Espoon Viherlaaksoon
ASIAKAS: Jani ja Katja Luoko
KOKO: laajennus: 4 mh + kh + vh = 60 m2 / 600 m3, ulkoterassi 20 m2



Projektin lähtökohtana oli Espoon Viherlaakson omakotialueella sijaitseva mansardikattoinen omakotitalo. Asiakas toivoi laajennusratkaisua, jossa uusi ja vanha osa muodostavat ulospäin vanhannäköisen uuden kokonaisuuden. Päärakennuksen iäkkyys, ulkoinen muoto sekä vanhan taakse kätkeytyvän uuden aiheuttama jännite johti suunnitteluprosessin barokkiarkkitehtuurin jäljille. Tuloksena syntyi "ei-laajennus" eli laajentamalla syntynyt alkuperäistä suurempi uusi kokonainen rakennus.

Uuden rakennuksen ulkomuodolle oli etsittävä uusi visuaalinen tasapaino, jota ei ollut mahdollista saavuttaa säilyttämällä alkuperäisen rakennuksen symmetria. Rakennuksen ulkoasussa ei siksi vallitsekaan barokkimainen kurinalaisuus, vaan valesymmetria, jota rakennuksen hyvin orgaaninen ulkoympäristö säestää. Sisätiloissa yläkerran korkeat makuuhuoneet, alakerran huoneiden avautuminen pituussuunnassa koko rakennuksen läpi, sekä sisäseinien valeikkunat ovat (mansardikaton keksijän), arkkitehti Jules Hardouin-Mansart:n inspiroimia ratkaisuja, -sovellettuina Viherlaakson tunnelmaan ja mittakaavaan.




Julkisivu itään (laajennuksenpuoleinen pääty)

Pohjapiirros, 1. kerros (laajennusosa alhaalla)


ETUSIVULLE

LISÄÄ PIENTALOPROJEKTEJA ASUNTOSUUNNITTELU