Etusivulle



"The central space extends and fills up the entire volume of the skull. Thus one's body is inside and outside at the same time, holding the bookcover, and carrying the mind in the labyrinth of knowledge. Also, it is a space for creating the notion of the vast sky. Constantly varying and different every day, the sky plays its own dynamic puzzle in antimateria."


THE VOID - tulevaisuuden kirjasto, 1998


PROJEKTI: Suunnitelma tulevaisuuden kirjastoksi
KILPAILU: Aalto Centennial - Kansainvälinen opiskelijakilpailu, Seinäjoki 1998
SIJOITUS: -
KOKO: suunniteltu kerrosala n. 4800 m2


Concept

The view from the church tower of Lakeuden risti reveals the essence of Seinäjoki, nowhere more than in Pohjanmaa is there more sky to be seen. The sky makes up a perfect half sphere, the upper half of the whole. The sky has the idea, the earth is concretia.

The second vista opens up towards an old timber mold of the Aalto vase. It is an amazingly beautiful object, and still, the only thing that ever gave it the spirit was the void in the middle - the eye of the ghost of Alvar Aalto.

When being inside the mold, one is within the thought. -The central space extends and fills up the entire volume of the skull. Thus one's body is inside and outside at the same time, holding the bookcover, and carrying the mind in the labyrinth of knowledge. Also, it is a space for creating the notion of the vast sky. Constantly varying and different every day, the sky plays its own dynamic puzzle in antimateria.


Development

How libraries will function in the future is tied to technological progress. Books may disappear, and if so, what will they be replaced with is inventors', technicians', and engineers rather than architects' job to ponder. There is little point in designing a library based on technical inventions, which do not exist. Therefore the main challenge for architecture is to design a space which allows and is ready for future change.

In the scheme, there is a system of movable bookshelves, which can be pushed along the rails fitted into the floor. In the centre of each square created by the grid of rails, there is a possible space for the installation of a computer. As the nerval network of computers is likely to further expand and increase its importance in the future, more computers can be installed, while the bookshelves are pushed further away from the centre. Some day an invention will begin to update the space as the first computer is displaced by a still unknown and unthinkable apparatus. Like the sky, the space is in a state of change.



ETUSIVULLE

LISÄÄ JULKISIA RAKENNUSKOHTEITA KILPAILUT