Etusivulle


Näkymäkuva sisäpihalta


SATEENKAARI, 2009


PROJEKTI: Kutalan päiväkodin suunnittelukilpailu, Hämeenlinna
ASIAKAS: Parlafin Oy
SIJAINTI: Kutala, Hämeenlinna
KOKO: 1647 br-m2, 1214 h-m2, 126 lasta, 30 työntekijää
SIJOITUS: Suunnittelukilpailun 2. sija

Päiväkotirakennus saa inspiraationsa sateenkaaresta. Sateenkaari näkyy sisäpihalla kolmiomuotojen avulla. Sisäpihan kiemurteleva julkisivupinta on päällystetty kolmiorimoilla, joiden saman puoleiset sivut on maalattu siten, että julkisivun väri muuttuu vähitellen väristä toiseen. Kolmiorimojen vastakkainen puoli on valkoinen.

Julkisivun edessä on vastasateenkaari: kolmiopilareista muodostuva hila, jossa siinäkin on kaikki sateenkaaren värit. Räystäslinjassa olevat kolmiopilarit on tehty liimapuusta ja pihalle kaartuvat perforoidusta teräksestä. Kolmiopilarit on maalattu siten, että kummastakin suunnasta tultaessa värit ovat samassa järjestyksessä ja niiden rakennusta vasten oleva sivu on valkoinen. Osa pihan teräksisistä kolmiopilareista voi toimia myös valaisimina. Julkisivun kaarevat elementit muodostavat pihalle liikkeen ja katselukulman mukaan alati vaihtelevan kokonaisuuden, jossa eri värit ja valkoinen muodostavat jatkuvasti erilaisia yhdistelmiä.

Kullekin kotialueelle muodostuu sijaintinsa mukaan oma nimikkoväri, jota korostetaan sisällä erityisesti niissä kohdissa, joissa luonnonvaloa ohjataan rakennukseen. Sisäpihan vapaamuotoinen julkisivu toteutetaan puuelementeistä, jotka verhoillaan paikalla. Sisäpihan julkisivun ja kolmiopilareiden väliin syntyy vaihteleva katettu ja kivetty oleskeluvyöhyke. Sisäänkäyntien kohdilla kattomateriaali on lasia.

Kotialueiden isot huonetilat on suunniteltu valoisiksi perustiloiksi, joita voi käyttää joustavasti moneen eri tarkoitukseen ja niitä voidaan avata ja sulkea liukuseinien avulla. Sisempänä oleviin leikki- ja lepohuoneisiin muodostuu korkeata huonetilaa ja niihin tulee ylävaloa kaarevaa värikästä seinäpintaa pitkin. Henkilökunnan työtiloista on näköyhteys sekä pienryhmätiloihin että leikki- ja lepohuoneisiin sekä kotialueen uloskäynteihin. Pienryhmätiloihin liittyvät pienet puistoon avautuvat sisäpihat, jotka on katettu lasikatteella. Pienten ryhmät on rauhoitettu rakennuksen päätyyn. Iltaryhmän ja rakennuksen muun iltakäytön aikana muut kotialueet voidaan pitää suljettuina.

Pihalla saatto- ja hakuliikenne, henkilökunnan paikoitus ja huoltoliikenne on eroteltu lasten liikenteestä. Ajoneuvoliikenne tontilla ei risteä lasten kulkuväylien kanssa.


Asemapiirros ja leikkauksia

Pohjapiirros
ETUSIVULLE

LISÄÄ JULKISIA RAKENNUKSIA KILPAILUT