Etusivulle







SIRKUS, 2008 -


PROJEKTI: Launosten päiväkoti, Loppi
ASIAKAS: Lopen kunta
SIJAINTI: Ratatie 13, Loppi KOKO: 1000 ke-m2
SIJOITUS: Suunnittelukilpailun 1. sija, toimeksianto

Sirkus on yleensä paikasta toiseen liikkuva esitys, johon kuuluu akrobaatteja, jonglööreitä, taituroivia eläimiä kouluttajineen, klovneja ja muita taiteilijoita. Sirkuksen perinteinen esiintymispaikka on sirkusteltta, jonka areena eli maneesi on useasti päällystetty sahanpuruilla. Ennen vanhaan sirkuksen saapuminen paikkakunnalle ilmaistiin sirkuskulkueen avulla. Nykypäivänä joillakin sirkuksilla on oma pysyvä esiintymispaikka, eivätkä ne matkusta. (Wikipedia)


Päiväkotirakennus on saanut inspiraationsa sirkusteltan ominaisuudesta: ulospäin yksinkertainen ja mielenkiintoa herättävä ja sisältä värikäs, valoisa ja jännittävä. Rakennuskokonaisuuden pitkät julkisivut itään etelään ja pohjoiseen ovat vaaleat ja suurimmaksi osin hyvin hillityt, antaen vain hieman viitteitä rakennuksen sisäisestä maailmasta. Suojatulla sisäpihalla on puolestaan vaaleansinisellä pohjalla värikentistä koostuvat, maalaamalla toteutetut erittäin moniväriset julkisivut, jotka kuvastavat lasten mielikuvitusmaailmaa. Kattomuodoksi on valittu kustannuksiltaan edullinen ja alueen muuhun rakentamiseen sopiva harjakatto. Katon sisäpihan puoleiset lappeet ovat vaalean siniset, ulommat lappeet taas valkoiset, kuten julkisivutkin. Katon korkeampi osa merkitsee rakennuksen pääsisäänkäynnin pohjoisjulkisivulla.

Leikkialueet jakautuvat vanhan rakennuksen etupihaan sekä suojattuun ja aurinkoiseen sisäpihaan, jonka keskellä sijoittuu myös pyöreä "pienten" piha. Eriluonteiset pihat tarjoavat vaihtoehtoja ulko-oleskeluun sään ja vuodenaikojen mukaan. Tontilla kasvavia suuria komeita puita säilytetään niin paljon kuin mahdollista. Saatto- ja hakuliikenne, henkilökunnan paikoitus ja huoltoliikenne on eroteltu lasten liikenteestä tontin pohjoisosaan. Ajoneuvoliikenne tontilla ei risteä lasten kulkuväylien kanssa.





ETUSIVULLE

LISÄÄ JULKISIA RAKENNUKSIA KILPAILUT