Etusivulle

Näkymäkuva Yhdystieltä

Ensimmäinen kerros


TERASSITALO, 2006


PROJEKTI: Terassitalokortteleiden ideointi Euran keskusta-alueelle
ASIAKAS: Euran kunta
KOKO: 2630 ke-m2


Terassitalo on oivallinen talotyyppi yhdistämään tavoitteet kaupunkimaisuudesta, inhimillisestä mittakaavasta, viihtyisyydestä, vihreydestä, energiataloudellisuudesta ja Euraan kuuluvuudesta.

Rakennuksessa on asuntoja 23 kpl (yht.1493 h-m2) ja katutason arkaadikäytävälle avautuvia toimisto-, liike- ja palvelutiloja 8 kpl (yht. 593 h-m2). Maantasokerroksessa on lisäksi varastotilaa (yht. 21 h-m2) ja kellarikerroksessa väestönsuoja ja teknistä tilaa. Rakennuksen eri toimintojen keskinäistä suhdetta voidaan tarvittaessa muuttaa lisäämällä toimisto-, liike ja palvelutiloja asuntojen tilalle.

Terassitalo porrastuu kaakkoon ja lounaaseen, joten 16 asuntoon liittyy aurinkoiseen ilmansuuntaan avautuva terassi/parveke ja 10 asuntoon lisäksi viherhuone. Viherhuoneita ei lasketa asuinkerrosalaan ja niillä on tutkitusti asunnon lämpötaloutta edistävä vaikutus. Energiataloudellisuutta on edistetty myös suuntaamalla asuntojen suurimmat ikkunat aurinkoisiin ilmansuuntiin sekä ulkoseinien ja vesikaton suurilla eristepaksuuksilla.

Terassitalon vihreys muodostuu sekä viherhuoneiden että porrastuvien päätyjen vihreiden osien avulla. Katujulkisivut ja pihajulkisivut on suunniteltu toteutettaviksi keltatiilestä tai valkoisesta tiilestä. Lisäksi julkisivuissa suositellaan käytettäväksi sinisillä, vihreillä ja turkooseilla keraamisilla laatoilla toteutettuja koristeraitoja /-osia. Vesikatto on vihreätä tai harmaata peltiä.

Rakennuksen porrastuminen kahdesta suunnasta viisikerroksiseksi luo etenkin Yhdystien puoleiseen kulmaan erittäin kaupunkimaisen olemuksen. Korkeimpien kerroksien asunnoista avautuvat upeat näköalat mm. Eurajoen vihreille rantaniityille. Terassitalon sisäänkäynnin yhteyteen voidaan halutessa integroida kadulle avautuva urbaani paikka, josta voidaan luoda koko talon esteettinen painopiste. Toisaalta rakennuksen porrastuminen päädyissä yksikerroksiseksi antaa rakennukselle inhimillisen olemuksen ja mittakaavan.

Yhdystien puolella kulkeva valoisa sivukäytävä suojaa rakennusta liikennemelulta ja antaa mahdollisuuden avata asuntoja pihalle ja aurinkoisiin ilmansuuntiin. Sivukäytävän läpi kulkenutta valoa voidaan johtaa myös asuntojen keskiosiin. Kolmionmuotoisten lasierkkereiden käyttö Yhdystien puoleisella julkisivulla avaa rakennuksesta kiinnostavia näkymiä myös Yhdystien suuntaisesti ja tuo samalla katujulkisivuun persoonallista luonnetta.


Asemapiirros

Leikkauksia


ETUSIVULLE

LISÄÄ ASUNTOSUUNNITTELUPROJEKTEJA